RSSFeed Besar Asal Merah Kuning Hijau Biru Terang Sederhana ="Gelap" OKU Help
TAHNIAH >> Hospital Kulim telah mendapat Persijilan Akreditasi daripada MSQH untuk tempoh 4 tahun (2015 hingga 2019), Pengiktirafan Hospital Rakan Bayi untuk tempoh 3 tahun (4 Disember 2014 - 3 Disember 2017), Pensijilan GMP (Good Manufacturing Practises) untuk tempoh 4 tahun (27 Oktober 2016 - 26 Oktober 2019), Pensijilan HALAL daripada JAKIM untuk tempoh 3 tahun (1 Jun 2015 hingga 31 Mei 2017) dan Pensijilan BESS (Bersih, Selamat, Sihat) daripada JKN Kedah untuk tempoh 4 tahun (25 September 2016 - 24 September 2019) serta penganugerahan Sijil MESTI dari 24 Februari 2017 hingga 26 Oktober 2019
Info ICT : SPYWARE
Posted by Norlela Din on 2020/2/19 14:50:00 (653 reads) News by the same author

Spyware adalah perisian yang tidak diingini yang menyusup ke peranti pengkomputeran anda, mencuri data penggunaan internet anda dan maklumat sensitif. Spyware diklasifikasikan sebagai sejenis malware - perisian jahat yang direka untuk mendapatkan akses kepada atau merosakkan komputer anda, sering tanpa pengetahuan anda. Spyware mengumpulkan maklumat peribadi anda dan menyampaikannya kepada pengiklan, firma data, atau pengguna luaran.

Spyware digunakan untuk pelbagai tujuan. Biasanya ia bertujuan untuk mengesan dan menjual data penggunaan internet anda, menangkap maklumat kad kredit atau akaun bank anda, atau mencuri identiti peribadi anda. Bagaimana? Spyware memantau aktiviti internet anda, menjejaki maklumat log masuk dan kata laluan anda, dan mengintip maklumat sensitif anda.
Sesetengah jenis spyware boleh memasang perisian tambahan dan menukar tetapan pada peranti anda, jadi penting untuk menggunakan kata laluan selamat dan menyimpan peranti anda dikemas kini. jika anda pernah menjadi mangsa pencurian identiti atau penipuan kad kredit, anda tidak bersendirian.
Statistik statistik Cyber menceritakan kisah ini:
• Sejumlah 978 juta orang di 20 negara telah terjejas oleh jenayah siber pada 2017, menurut Norton Cyber Security Insights Laporan Global Laporan.
• Mangsa jenayah siber secara global kehilangan $ 172 bilion.
• Spyware menyumbang kepada nombor tersebut.
Spyware adalah salah satu ancaman yang paling biasa di internet. Ia boleh menjejaskan peranti anda dengan mudah dan ia sukar untuk mengenal pasti. Spyware adalah ancaman kepada perniagaan dan pengguna individu, kerana ia boleh mencuri maklumat sensitif dan membahayakan rangkaian anda. Lihat panduan kami untuk membantu memahami bagaimana kerja spyware berfungsi, cara untuk membuangnya, dan bagaimana untuk melindungi diri anda atau perniagaan anda.
Terdapat empat jenis utama spyware. Setiap menggunakan taktik unik untuk mengesan anda.
Adware.
• Jenis spyware ini menjejaki sejarah penyemak imbas anda dan muat turun, dengan niat untuk memprediksi apa produk atau perkhidmatan yang anda minati. Adware akan memaparkan iklan untuk produk atau perkhidmatan yang sama atau berkaitan untuk menarik anda untuk mengklik atau membuat pembelian. Adware digunakan untuk tujuan pemasaran dan boleh melambatkan komputer anda.

Trojan.
• Perisian yang berniat jahat ini menyamar sebagai perisian yang sah. Contohnya, Trojanya mungkin kelihatan sebagai kemas kini Java atau Flash Player semasa muat turun. Malware Trojan dikawal oleh pihak ketiga. Ia boleh digunakan untuk mengakses maklumat sensitif seperti nombor Keselamatan Sosial dan maklumat kad kredit.
Memantau cookies.
• Ini mengesan aktiviti web pengguna, seperti carian, sejarah, dan muat turun, untuk tujuan pemasaran.
Pemantauan sistem.
• Jenis spyware ini boleh menangkap semua perkara yang anda lakukan di komputer anda. Pemantau sistem boleh merakam semua ketukan kekunci, e-mel, dialog ruang sembang, tapak web yang dilawati, dan program yang dijalankan. Pemantau sistem sering menyamar sebagai perisian percuma.


Salah satu cara yang sering digunakan oleh penggodam adalah dengan menipu pengguna-pengguna untuk mengklik sambungan perisian-perisian yang dimuat naik oleh mereka melalui aplikasi yang telah pun dipasang dalam telefon bimbit pengguna. Biasanya pengguna menggunakan aplikasi yang percuma yang terdapat dalam perkhidmatan atas talian, dan aplikasi-aplikasi tersebut pasti kebanyakannya mempunyai iklan-iklan yang membolehkan syarikat aplikasi tersebut membuat aplikasi percuma.

Sesetengah pengguna akan terpedaya dan mempercayainya lalu mengklik iklan-iklan tersebut apabila menggunakan aplikasi percuma tersebut. Setelah iklan itu telah diklik, pengguna akan dibawa ke laman web yang mengandungi malware atau virus, dan secara jelas pengguna tidak mengetahui perisian tersebut telah dimuat turun ke dalam telefon bimbit mereka. Maklumat peribadi mereka kini boleh dipantau oleh pengguna. Bagi virus pula, telefon bimbit mereka akan berfungsi dengan tidak normal seperti menjadi lebih lambat, atau mempunyai masalah membuka aplikasi lain atau telefon bimbit itu sendiri.

Selain itu, iklan berkenaan boleh membawa pengguna ke laman web yang memaparkan aplikasi yang memerlukan bayaran. Laman web tersebut akan memaksa pengguna untuk membayar aplikasi tersebut dan caj SMS akan dikenakan kepada pengguna.

Kebiasaannya pengguna akan terus membawa telefon bimbit mereka terus ke kedai telefon bimbit, namun hal ini akan membazirkan wang mereka. Pengguna sebenarnya boleh cuba menyelesaikan masalah tersebut sebelum membawakannya ke kedai telefon.

Cara yang paling senang untuk menyelesaikan masalah tersebut adalah memadamkan aplikasi tersebut. Apabila aplikasi tersebut telah dipadamkan, penggodam tidak dapat mengancam telefon bimbit anda lagi. Selain itu, pengguna harus memuat turun aplikasi daripada laman web yang dipercayai. Pengguna juga tidak disyorkan untuk mengklik iklan-iklan yang muncul dalam aplikasi percuma mereka.

Jika anda tidak tahu cara untuk memadam / membuang “uninstall” aplikasi tersebut anda boleh bertanyakan rakan-rakan anda.

Bagaimana kita boleh terkena spyware.
Spyware ini boleh saja menginfeksi computer kamu melalui beberapa aktfitas berikut ini.

Terima dan install file freeware
Menginstall anti spyware palsu
Klik iklan di internet yang tidak jelas.
Hacking oleh seseorang
Jika sudah tahu cara penyebarannya, berhati – berhatilah dalam melakukan aktivitas surfing di internet maupun saat menginstall aplikasi freeware. Unduhlah aplikasi di situs resminya, dan jangan lupa untuk membeli aplikasi anti spyware agar bisa terlindungi oleh program spyware ini.

Ciri – ciri ketika computer terinfeksi spyware adalah sebagai berikut.

Komputer terasa lemot, bahkan saat tidak menjalankan aplikasi apapun.
Selalu muncul iklan pop-up ketika terkoneksi ke internet.
Settingan berubah pada browser padahal user tidak merasa mengubah settingan.
Ada aplikasi yang terinstall sendiri tanpa diketahui.
Spyware bisa mengirimkan data kepada pengguna computer lain ketika computer target terhubung keinternet.
Ada banyak jenis dari spyware yan menyebar di internet, berikut adalah contoh dari spyware yang berbahaya ketika berhasil menginfeksi computer kamu.

PC recorder
Parental Control Software
Detective Software
Internet Monitoring Software

Saya berikan juga beberapa situs web yang terdapat spyware nya, yaitu : AOL Mail, Ziddu, Grissoft. Itu adalah beberapa situs web yang ada spywarenya, lebih baik kamu menutup browser ketika kamu diarahkan ke situs web tersebut.Other articles
2020/3/5 4:14:47 - Kanser Payudara
2020/3/5 4:10:00 - Penyakit Perut/Gastrousus
2020/3/5 3:56:31 - Berapa Lama Kena Pakai Pendakap Gigi?
2020/3/5 3:53:55 - Apakah kegunaan Bacopa?
2020/3/5 3:49:39 - Jom jaga jantung kita!


Hakcipta Terpelihara@2012 - Unit Teknologi Maklumat, Hospital Kulim
Tarikh Kemaskini : 25 Ogos 2021 | 16 Muharram 1443H

Hospital Kulim, Lebuh Hi-Tech, 09090 Kulim, Kedah Darul Aman | Tel: 04-427 2733 Fax: 04-490 0760

Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Notis Hakcipta | Penafian | Hubungi Kami

Paparan Terbaik :
IEMF GC"
Dengan Resolusi 1024 x 768